![](/media/lib/95/n-kozy-sruborogie-70717d239376ca485ff8e0898ef3b224.jpg)
Zapalenie płuc zabiło 20% tadżyckich markurów
9 stycznia 2012, 09:58Epidemia zapalenia płuc wyeliminowała 20% populacji dzikiej kozy śruborogiej (Capra falconeri) w Tadżykistanie. Naukowcy bardzo się tym przejęli, bo gatunek należy do grupy zagrożonych wyginięciem. Ich raport na ten temat ukazał się w grudniowym numerze pisma Emerging Infectious Diseases.
![](/media/lib/134/n-jablko-d11c8df50bccca08f3dbe3fe235c77c9.jpg)
Żucie odstrasza demencję
5 października 2012, 12:34Naukowcy z Karolinska Institutet argumentują, że zdolność przeżuwania pokarmów zmniejsza ryzyko demencji. Czemu brak zębów miałby prowadzić do spadku sprawności poznawczej? Wg Szwedów, niegryzienie ogranicza dopływ krwi do mózgu.
![](/media/lib/118/n-pomidory-81c1cb785930120db2b16eb10df44d88.jpg)
Czego unikać, by nie zniszczyć woni świeżych pomidorów?
2 grudnia 2015, 11:29W ostatnich 50 latach aromat świeżych pomidorów stał się słabszy. Autorzy najnowszego raportu z pisma HortScience ustalili, że mają na to wpływ nie tylko czas zbiorów, wykorzystanie regulatorów wzrostu czy temperatura/atmosfera przechowywania, ale i powszechne praktyki kuchenne, takie jak blanszowanie.
![](/media/lib/338/n-kawa-1858914493c0ae0e4a31e8cdda7fdf5f.jpg)
Bez bakterii nie będzie dobrej kawy...
4 lutego 2019, 12:45Przy obróbce kawy na mokro (ang. wet processing) ważną rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. Wbrew obiegowej opinii, dłuższy czas fermentacji może oznaczać lepszy smak.
![](/media/lib/40/papieros-052d1e4a96a4f3754dc428d9a100bca5.jpg)
Zakaz palenia receptą na zdrowie?
4 stycznia 2009, 15:42Zakaz palenia tytoniu wprowadzonoy w jednym z amerykańskich miast przyniósł w ciągu trzech lat spadek liczby zawałów serca o... 41%!
![](/media/lib/153/n-krowie-odchody-a8b94455dd66e38cdb12f0341706e3db.jpg)
Geny lekooporności z krowich placków
24 kwietnia 2014, 09:44Krowie odchody, które bywają często wykorzystywane jako nawóz, zawierają zaskakująco dużo nowo zidentyfikowanych genów antybiotykooporności (AR). Pochodzą one z bakterii z przewodu pokarmowego bydła. Choć żadnych nie znaleziono dotąd w superbakteriach atakujących ludzi, naukowcy z Uniwersytetu Yale przypuszczają, że zagrożenie jest realne.
![](/media/lib/257/n-szpinak-9cc5157e1aebbec842df83a361a4c9f8.jpg)
Hybrydowe ogniwo z błonami z liści szpinaku
23 września 2016, 09:40Wykorzystując ekstrakt błonowy z liści szpinaku, naukowcy z Instytutu Technologii Technion skonstruowali hybrydowe ogniwo bio-foto-elektrochemiczne (ang. bio-photo-electro-chemical cell, BPEC), które wykorzystując światło słoneczne, wytwarza z wody elektryczność i wodór.
![](/media/lib/194/n-joga-2932390066c79aae8f13b1536b263f08.jpg)
Odpowiedni wysiłek fizyczny zapobiega 7 typom nowotworów
27 grudnia 2019, 13:18Okazało się, że aktywność fizyczna mieszcząca się w przedziale 7,5–15 MET godzin/tydzień zauważalnie zmniejsza ryzyko zapadalności na 7 z 15 badanych typów nowotworów
![Cell injection](/media/lib/67/cell-inject-ee71fea852bfa57fb6554d8b0d060406.jpg)
Igła do pojedynczych komórek
9 sierpnia 2010, 16:47Precyzja niektórych nowoczesnych technologii zadziwia. Inżynierowie i naukowiec Claus-Dieter Ohl stworzył laserowy „pistolet na wodę", który wystrzeliwuje mikroskopijny strumień cieczy, zdolny przebić błonę komórkową i wstrzyknąć płyn prosto do wnętrza żywej komórki.
![](/media/lib/186/n-witamina-c-6bd63050d25c2a43b2dea74e1e501e4f.jpg)
Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 10:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.